Iskolai erőszakmegelőző program indul Csíkszeredában és környékén

Sajtóközlemény

2019. szeptember végén indul a csíkszeredai székhelyű Juventutti Alapítvány ERŐD – Iskolai erőszakmegelőző programja, amely négy éven keresztül zajlik majd a csíkszeredai és Csíkszereda környéki, idén ötödik osztályt kezdő gyermekek bekapcsolódásával. A program során az alapítvány 90 perces, ingyenes készségfejlesztő és csapatépítő foglalkozásokat tart a résztvevő osztályoknak havi rendszerességgel, amelyek olyan témákat járnak körbe, mint a csapat, az empátia, a tolerancia, a magabiztosság, a térbeli tudatosság, az érzelmek, a dühkezelés, az önkontroll vagy az együttműködés. A különböző készségek egyéni fejlesztésére, valamint az osztályközösség erősítésére fókuszáló foglalkozások mind egyazon célt szolgálják: hosszú távon megelőzni az iskolán belüli kortársbántalmazást, egy biztonságos, egészséges iskolai légkört kialakítani a gyermekek számára.

Szeptember végén veszi kezdetét az ERŐD – Iskolai erőszakmegelőző program Csíkszeredában és környékén, amelyre a nyár előtt már elindította a jelentkezési lehetőséget a szervező Juventutti Alapítvány: 14 településről, 19 iskola 32 ötödik osztálya, vagyis összesen 740 gyermek kapcsolódik be a 2019-2020-as tanévtől a programba.

Az ERŐD – Iskolai erőszakmegelőző program egy mozgásos tevékenységeken, játékokon, tapasztalati élményszerű témafeldolgozáson alapuló, szociális és kognitív készségeket fejlesztő erőszakmegelőző foglalkozás-sorozat, amely a gyermekek készségeinek fejlesztése mellett az osztályközösség, a csapat építésére is hangsúlyt fektet. A programba bekapcsolódó gyermekek a játékok és élmények által olyan tapasztalatokat szerezhetnek, amelyeket a későbbiekben felhasználhatnak egy-egy konfliktusos vagy bántalmazási helyzet során. A gyakorlatok által egy irányt kapnak, amely megmutatja számukra, hogy bizonyos helyzetekben van lehetőségük verbális vagy fizikai agresszió nélkül megoldást találni, megismerhetik az erőszakmentes kommunikáció alapjait, megtanulhatnak nemet mondani, relaxálni, kezelni saját dühüket, tudatosíthatják a személyes zónájukat, növelhetik a magabiztosságukat. A foglalkozások nagy hangsúlyt fektetnek a tolerancia, elfogadás témaköreire, az empátiára, az önbizalomra, önismeretre, önreflexióra, az érzelemfelismerésre, a fegyelemre, a térbeli tudatosságra és a csapatépítésre is. A különböző készségek egyéni fejlesztése, valamint az osztályközösség építése, a csapatösszetartás erősítése mind egyazon célt szolgálják: hosszú távon megelőzni az iskolán belüli kortársbántalmazást, és egy biztonságos, egészséges iskolai légkört kialakítani.

A most már bejelentkezett ötödik osztályokkal az alapítvány foglalkozásvezetői négy éven keresztül fognak együtt dolgozni, és jövőtől további osztályok, további iskolák bekapcsolását is tervezik a programba, támogatottságtól függően. A jelenlegi tanévben induló ERŐD – Iskolai erőszakmegelőző program fő támogatója Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, de az alapítvány továbbra is várja olyan vállalkozások, támogatók jelentkezését, akik fontosnak tartják, hogy minél több gyermek biztonságos, bántalmazásmentes környezetben tanulhasson, és akik támogatásukkal segítenék az alapítvány munkáját és a program megvalósulását a jövőben is.

Juventutti Alapítvány

Kapcsolattartó személy:
Balázs Brigitta
office@juventutti.ro
0742 049 038