Sorozatunkban volt már szó az empátiáról és érzelemfelismerésről, valamint a térbeli tudatosságról, ez alkalommal pedig a relaxáció, önkontroll kérdéskörét vesszük át.

Relaxáció, önkontroll

Gyermeknevelésben a szülő első élményei közé tartozik az, amikor síró gyermekét ringatva nyugtatja. Ezzel már jelzi a gyermek azt az igényét, hogy szüksége van a nem csak óvó és gondoskodó szeretetre, hanem arra a megnyugtatásra is, amire még ő maga nem áll készen, de külső segítség által elérheti. Tehát a relaxáció és az önkontroll igénye iránti jelek már itt megmutatkoznak. A stressz szintje és ezáltal a relaxáció, az önkontroll iránti vágy és annak szükségessége folyamatosan nő az óvodában és az iskolás években.

Bagdy Emőke szerint: „A relaxáció igazoltan hatékony az ártalmas stresszek szervekre ható megbetegítő hatásának kiküszöbölésében, a szorongás csökkentésében, az agresszió kezelésében, indulatkezelésre alkalmas lelkiállapot megteremtésében. Az agresszivitást az okozza, ha tehetetlenségünkbe beszorulva nem tudunk cselekedni, a beszorult állapotunkból nem tudunk kitörni. Akkor más menekülési utakat választunk, ezek pedig általában inadekvátak: színvonalunk alatti szintre süllyedünk, méltatlanul és magunkra/másokra veszélyesen viselkedünk.” https://hvg.hu/plazs/20140424_Bagdy_Emoke_interju

Látva ezen stresszorok hatását a gyermek életére, érdemes megvizsgálni ezen fogalmak mögöttes tartalmát.

Relaxáció

A lélektanban az az érzelmi állapot, amikor az adott egyén megszabadult a feszültségektől, melyeknek forrása lehet a harag, a félelem vagy a szorongás, vagyis az az állapot, amikor a test és az elme mentes a feszültségektől és a szorongástól (https://www.lexico.com/en/definition/relaxation).

A relaxációs gyakorlatok bevezetése a gyermekek mindennapi életébe segít a szorongás kezelésében. Megtanulja, hogyan figyeljen teste jelzéseire, milyen az, amikor feszült, és mikor kerül nyugalmi állapotba. A módszerrel elsajátíthatja, hogyan tudja tudatosan, erre koncentrálva visszahelyezni magát a már ismert és biztonságos nyugalmi állapotba (https://neszorongj.hu/relaxacios-gyakorlatok-gyerekeknek/).

Önkontroll

Az önismereten alapuló készség, mely segítségével hatékonyabban és készségesebben tud az egyén változásokat eszközölni az életében, mindennapjaiban, valamint az őt körülvevő környezet változásaira pozitívan reagálni. Az önkontroll fejlesztése egyik legfontosabb összetevője a személyes fejlődésnek.

A fejlődést a következő gyakorlatokkal lehet megkönnyíteni:

– tudatosan figyeljünk rá és ismerjük be, ha az akaraterőnk szintje alacsony
– előre hozzuk meg a döntéseket (például, ha hajlamosak vagyunk egy kis vásárlásból nagybevásárlást csinálni, előre határozzuk meg szigorúan, hogy mit vásárolunk és mi a határ, amit még át lehet lépni)
– jutalmazzuk meg magunkat a siker esetében
– határozzunk meg büntetéseket a botlások esetében
– a tudatalattink, automatikus cselekedeteinken való változtatás
– változtassunk az elvárásainkon, ha szükséges
– erősítsük meg az elért eredményeinket családunk, barátaink által, hogy érezzük annak értelmét

A fogalmak ismeretében talán könnyebb lesz nekilendülni és kipróbálni a következő, célirányosan ezekre a készségekre kitalált játékokat.

Kezdjük egy ajánlott relaxációs gyakorlattal.

Keressünk gyermekünkkel a házban egy olyan kényelmes helyet, ahol sok időt szeretünk eltölteni, megnyugtató a számára és általában jól érzi magát ott. Helyezze magát kényelembe. Igény szerint lecsukhatja a szemét vagy nyitva is tarthatja, aztán keressünk egy nyugtató, kellemes zenei forrást. Indítsuk el a zenét, és próbáljunk meg egy ehhez illő szöveget keresni a világhálón. Ha ennél kreatívabbnak érezzük magunkat, akkor találjunk ki egy történetet, amely egy virágos kertből indul el, át a mezőn, a tengerpart mellett, ahol hallatszik a tenger morajlása, majd egy ajtóhoz érkezve, annak kinyitásával az út véget ér a kis kalandor számára. Fontos, hogy a hangtónus nyugodt, egyenletes, kellemes hangvételű legyen, teletűzdelve illatokkal, színekkel és hangokkal, amit elképzelhet az úton lévő. Maga az utazás egy feszült hangulatból képes egy igazán kellemes, nyugodt állapotba átkalauzolni.

A “teknős”: ebben a gyakorlatban a gyermek úgy tesz, mintha egy teknős lenne, amely a páncélban rejtőzik, mert a nap nagyon süti. Ehhez a gyermek lesz a teknős. Lefelé fekszik, kinyújtott karokkal és lábakkal, és lassan kissé összezsugorodik, elkezdi behúzni a kezeit és a lábait úgy, hogy a lehető legkisebb legyen. Ezt a pozíciót néhány másodpercig megtartja, majd jelzésre, hogy elbújt a nap, lassan kinyúlik, ily módon ellazítja az izmokat és az egész testét.

Egy másik ilyen feladat az önkontroll gyakorlatok világához tartozik. Két fél álljon szembe, ahol az egyik a Michelin gumibaba, a másik személy pedig az, aki pumpál. A Michelin baba feladata az, hogy teljesen leereszkedett állapotból induljon, majd a pumpáló segítségével minden nyomásra egyre inkább növekedjen, ameddig el nem éri a saját feszültségi szintjének a maximumát, innen pedig mint egy eleresztett lufi, kifújja a levegőt. A szerepek egy-egy felfújt baba után cserélődnek.

Klasszikus, és talán már sok olvasó által ismert játék a „Simon mondja” nevet viselő játék, amelynek leírása ITT olvasható.

Egy szintén nagyon egyszerű gyakorlat: formáljunk egy kört, egy valaki kezdjen el halkan ÁÁÁÁÁÁ-t kiáltani, ezt követi mindenki, ugyanazzal a hangmagasággal. Ennek erőssége folyamatosan növekszik, ameddig mindenki el nem éri azt a legmagasabb hangmagasságot, amit csak bír, ezzel adva ki minden benne rejlő feszültséget, osztozva társaival.

Annak ellenére, hogy ismert fogalmakkal játszottunk, kiderült, hogy elérni a nyugalmi állapotot egy gyermek számára nem olyan könnyű, mint kimondani a szót.

Kellő odafigyeléssel és célzott gyakorlatokkal segíthetünk számukra, hogy egy nehéz pillanatban megtalálják a nyugalmukat, és ismerve saját testüket, annak határait, izmaik rezdülését, uralkodni tudjanak magukon, ezzel óvva magukat és környezetüket egyaránt.

Végül, kedves Olvasó, arra kérlek, hogy most öt percre dőlj hátra, csukd be a szemed és próbáld meg felidézni az életed során tapasztalt legkedvesebb emlékedet. Miután ez megtörtént, kicsit járd körül, majd nyisd ki a szemed, hogy ennek nyugalmával és örömével folytathasd a mai napodat.

Képek:
Hasenec Tímea
pixabay.com
unsplash.com