A mi szüleink idejében, a mi időnkben és a mai iskolások idejében is felüti egy jelenség a fejét: a gyermekek egymást bántják szavakkal és tettekkel. Piszkálják, kicsúfolják egymást, gúnyneveket ragasztanak egymásra, és ez esetenként akár a verekedésig is könnyen elfajulhat.

Hogyan kezeljük a gyermekek konfliktusait?

„Nincs olyan konfliktus, amelyet ne lehetne megoldani, hacsak a valódi felbujtója rejtve nem marad.” – Lafayette Ron Hubbard

Konfliktus a családban

A gyermekek viselkedésére a környezetükben látottak vannak a legnagyobb hatással. Tehát elsősorban úgy fogják kezelni a konfliktusokat, ahogy azt otthon látták. Ha anyuka és apuka úgy oldja meg a felmerülő problémákat, hogy ordibál egymásra, akkor a gyermek is ugyanezt a magatartást fogja utánozni. Ha a szülők ajtót csapkodnak, verekednek, ő is agresszíven fog reagálni a konfliktusra. Azonban, ha jó példát mutatnak a szülők, ha a konfliktuskezelésben megjelenik az empátia, a kölcsönös tisztelet, a kommunikáció, akkor a gyermek is ezt a magatartást fogja utánozni.

Konfliktus a családban

Ezért nagyon fontos, hogy a családi kapcsolat kerek egész legyen, hogy a tagok egy csapatként működjenek együtt, ezáltal a gyermek konstruktívan, nem pedig destruktívan fogja kezelni a konfliktusos helyzeteket, amelyekbe belecseppen.

Íme néhány gyakorlat, amelyek segítségével játszva segíthetünk a gyermekünknek a konfliktusos helyzetek megfelelő megoldásában (akkor érdemes ezeket a gyakorlatokat kipróbálni, amikor nem áll fenn a konfliktus):

1. ötletbörze: biztos ismeritek az Angry Birds piros madarát, aki mindig dühös vagy a Reszkessetek betörők dühös betörőjét. Ötleteljetek a gyermekkel, hogy milyen tanácsot lehet adni ezeknek a szereplőknek, ha dühbe gurulnak.
2. firkáljatok: fontos, hogy a gyermeknek kézzel fogható eszközöket adjunk a dühe levezetéséhez. Egy ilyen eszköz lehet a firkálás. A feladat az, hogy amikor dühbe gurul a gyermek, egy üres papírt használva adja ki a dühöt magából, firkáljon össze egy üres papírlapot. Amikor úgy érzi, hogy már megfelelőképp lenyugodott, próbáljon alakokat keresni a nagy összevisszaságban és színezze ki azokat.
3. relaxáció: adjuk a következő utasítást a gyermeknek – feszítse be az egész testét, az összes izmát, a kis lábujjától egészen a szeméig, tartsa pár másodpercig így, majd engedje ki. Ez is egy kiváló módja az önkontroll megtartásának.

Amennyiben a gyermek tetszését elnyerik ezek a gyakorlatok, egy konfliktusos helyzetben biztos eszébe fog jutni és alkalmazni fogja az itt megtapasztaltakat.

Nincs azzal baj, ha dühös vagyFontos, hogy a következőket jól észbe vésse a gyermek:

Nincs azzal baj, ha dühös vagy, DE:
1. NE bánts másokat!
2. NE árts önmagadnak!
3. NE tégy kárt a környezetedben!
BESZÉLJ RÓLA!

Konfliktus az iskolában

„Minden probléma megoldásának első föltétele: a probléma tisztán meglátása.” – Szabó Ervin

Az első és legfontosabb lépés, hogy te, mi

nt pedagógus, ne hagyd figyelmen kívül azokat a konfliktusos eseteket, amelyekkel találkozol egy osztályközösségen (és nemcsak) belül.

Konfliktus az iskolában

A második lépés az, hogy ne keresd a hibást, hanem inkább a megoldás megtalálására fektesd a hangsúlyt, lehetőleg bevonva az érintett gyermekeket is. Fontos, hogy a gyermekek tudják, hogy a bennük tomboló érzések jogosak, hogy nem kell őket elnyomniuk.

Végül olyan megoldást kell találni, ami mindegyik érintettnek teljesen megfelel. Ez lehet akár egy őszinte bocsánatkérés is, azonban nem ajánlott, hogy a harmadik fél (azaz te) mondja meg, hogy mi legyen. Hozzásegítheted a gyermekeket a megoldás könnyebb megtalálásához – ehhez azonban beszélgetned kell mindegyik érintettel.

A szülőknek ajánlott gyakorlatok és a dühplakát elkészítése, valamint kifüggesztése az osztályteremben is alkalmazhatóak az iskolai konfliktusok elkerülésére és megoldására.Konfliktus az iskolában

Végül nem hagyhatjuk figyelmen kívül a legfontosabb tanácsot, amit a témában jártas szakemberektől kaphatunk: se szülőként, se pedagógusként ne legyen célunk a konfliktusok megszüntetése, hiszen ezek az élet velejárói. Inkább tanuljuk meg és tanítsuk meg a gyermekeknek is, hogyan tudják kezelni kívülállók beavatkozása nélkül a konfliktusaikat úgy, hogy közben senki ne szerezzen se lelki, se testi sérüléseket. Ehhez a konfliktuskezelés tízparancsolata egy tökéletes kezdés: https://tiszta-kommunikacio.hu/a-konfliktuskezeles-tizparancsolata/