Rohanás, ajándékokkal halmozott üzletek, forró csokoládé, évzárás, vastag pulcsi, korcsolyázás, forralt bor, ünnepek és még folytathatnám a sort mindazokkal a dolgokkal, eszközökkel, élményekkel, amelyek eszünkbe juthatnak a decemberről. Arról a hónapról, amellyel zárunk egy-egy évet, amely elhozza a sokunk számára legszebb ünnepeket, amely felkavarhatja az érzelmeket.

Egyszülős- avagy csonka családban élni

A december az ajándékozásról is szól. Adunk és kapunk, ha van, amit és van, akitől. Mindannyian tudjuk, sokszor összetettebb a kérdés, mint azt elsőre gondolnánk, ugyanis nem minden otthonban adatik meg az ajándékozás azon fajta öröme, amelyet sokszor tükröznek online csatornákon is. Néhol csak szerény falatkák, máshol pedig csillogó-villogó ajándékok sokaságával rakják meg a karácsonyfa alját, gyakran nem is gondolva arra, hogy bizony nagyon kevés pénzt költve is lehet értékes, maradandó emléket teremtő ajándékot adni. Mire gondolok?

Elsősorban olyan személyre szóló ajándékokra, amelyeket esetleg mi is el tudunk készíteni otthon, de olyanokra is, amelyekhez sokszor nem kellenek eszközök. Egy kis listát állítottam össze azokból az ötletekből, amelyek ezzel a kérdéskörrel kapcsolatosan bennem elsőre felmerültek:

Jótékonykodás

A jótékonykodás okozta kellemes érzéseket az együtt (családdal, rokonokkal) történő jótékonykodás élménye tudja csak felülmúlni. Bár úgy tűnik, hogy te adsz, valójában kapsz is, nem láthatót, nem megfoghatót, annál értékesebbet, az érzést, hogy hozzájárulhattál ahhoz, hogy valakinek szebb, jobb ünnepe legyen.

Úgy gondolom, valamivel szegényebb, aki ezt az érzést nem tapasztalta meg,

a jó hír azonban az, hogy sosem késő elkezdeni mások boldogabbá tételét. A sok család szerény falatkái mellé ezzel az ajándékkal jobb hangulatot tudsz teremteni.

Kedves titkos üzenet

Rejts el kedves üzeneteket a megajándékozni kívánt személy zsebeibe. Díszítsd ki, írd rá, hogy fontos neked, szereted, köszönöd, hogy van, legyen szép napja, számíthat rád stb. Persze felmerülhet a kérdés, hogy: “hát ez milyen karácsonyi ajándék, most komolyan, cetliket dugdosni a zsebébe?”, de

én vallom, hogy sokszor ezek a kis semmiségnek tűnő dolgok tudják a legőszintébb mosolyt előidézni az arcokon.

Azért, hogy egyértelmű legyen, hogy az ajándékok valahol ott lapulnak a zsebekben, írhatsz egy kis, rövid útmutatót, sőt több cetlit, több helyre is elrejthetsz. Semmiségnek tűnik, de van ereje.

Képeslap vagy levél megírása

Írhatsz, küldhetsz levelet vagy képeslapot is. Az is lehet, hogy nem pont az ünnepre fog megérkezni hozzá, de ki nem örülne egy kedves levélnek vagy képeslapnak, akár az ünnepek után is?

Ölelés

Sajnos ez az év a távolságtartásról szólt és szól. Rádöbbentett arra, hogy milyen fontos a közelség, mennyit jelent egy ölelés, egy kézfogás, egy találkozás.

A karantén előtt sosem gondoltam bele, hogy milyen fontosak ezek a dolgok.

Számomra, és biztos vagyok benne, hogy sokunk számára, ezek a gesztusok, lépések felértékelődtek. Úgy gondolom, hogy ajándék lehet egy ölelés is (ha már egy légtérben mozogsz azzal a személlyel, akit megajándékozni kívánsz és ő nem “ölelkezésellenpárti”, azaz nincs ellenére az ölelésnek😊). A titkos üzenethez hasonlóan ez is semmiségnek, kicsinyességnek tűnhet, de sokan hiszünk az erejében.

Szeretet kuponok

Készíthetsz kis utalványszerű kuponokat különböző feladatokkal, kérésekkel, amelyekkel megszólíthat téged egy bizonyos határidőig a megajándékozott személy. Ez a kis csomag lehetőség arra, hogy összefoglald az imént vázolt ötleteket is. Egy kis segítséget ITT találsz.

Szeretetlekvár

365 cetlire és írószerre van szükség az elkészítéséhez. Fogalmazz meg minden egyes cetlire egy üzenetet, írhatsz idézetet, írhatsz feladatot, bármit, ami ajándék tud lenni a megajándékozni kívánt személy számára. Az elkészített cédulákat dobd be az üvegbe, kösd át egy kis szalaggal és kész is van az ajándék.

Díszoklevél

Készíthetsz díszokleveleket a legjobb anya/apa/testvér/nagymama/nagytata stb. címmel, de kitalálhatsz kreatívabb címeket is pld. (a Miska család) viccmesterének, esetleg legjobb lekvárkészítőjének stb. Légy kreatív. 😊  Nem, nem kell hozzá nyomtató, szabadkézzel is szép, ízléses okleveleket tudsz alkotni.

Meglepi-süti

Készíts egy kis sütit, egy muffint vagy mézeskalácsot. Az utóbbit teheted befőttesüvegbe, kis szalaggal átkötve aranyos ajándék.

Korcsolyázás / szánkózás

Gyermekkorom legszebb élményei, emlékei közé tartoznak azok a pillanatok, amikor szánkózni mentünk. Ezt az élményt mindenkinek ajánlom, bízva abban, hogy idén is lesz hó. 😊  Menjetek el szánkózni, korcsolyázni. Jót fog tenni. Az, hogy hogyan hívod el őt vagy őket erre a közös programra, a te kreativitásodra van bízva.

Kántálás

Szintén kimozdulós ötlet a kántálás, megéneklés ötlete. Tudom, hogy ez az év nem a “koslatásról”, egymás látogatásáról szólt, de a valaki megéneklése az ajtó előtt (11 óra előtt, persze 😊) kölcsönösen csodálatos élmény tud lenni. Készüljetek rá együtt, tanuljatok karácsonyi énekeket, majd keljetek útra és énekeljetek.

Vigyétek el a karácsonyi hangulatot azokhoz az emberekhez is, akik esetleg egyedül vannak az ajtók mögött.

Add tovább

Számomra talán ennek a gondolatnak a tűzként való terjedése lenne a legmeglepőbb és legmeghatóbb ajándék. Lényegét a Jövő kezdete című film vázolja a lehető legszebben, legérthetőbben. Segíteni kell valakinek, majd megkérni, hogy ő is segítsen másik három embernek, akiktől szintén ezt kell kérni.  Így terjed és működik az említett film főszereplője, a tizenéves Trevor elképzelése szerint az add tovább. Talán picit elcsépeltnek tűnik, de sokkal jobb lenne a világ, ha jobban figyelnénk egymásra és a jóindulat vezérelné az embereket. Ezzel kapcsolatosan egyszerű a karácsonyi ajándék: segítesz valakin, majd megkéred, hogy viszonzásul ne neked, hanem másik három emberen segítsen. Részletesebben az említett filmben kapsz információkat, de megnézheted ezt a rövid kis videót, amely kiemeli az ötlet lényegét. Valóban, elsőre picit “utópisztikusnak” tűnhet, de úgy gondolom, hogy működhetne a mindennapokban is így.

Ez szép és jó, de miért nem működik? Talán azért, mert sokan tartanak attól, hogy mit gondolnak mások egy ilyen ötletről.

Talán túlságosan félünk az elutasítástól, attól, hogy “furcsának, megbolydultnak” néznek majd,

kiközösítenek vagy a hátunk mögött összesúgnak, hogy “na már megint jön a hülyeségeivel, nem teljesen egész”, esetleg kicsinyességnek titulálják. Nem tudom, nem is kell megfejtenem a kérdést, mert a lényeg, hogy

előre nézzünk és cselekedjünk, mert ha ezek működni kezdenének, azzal jobbá és szebbé tudnánk tenni a környezetünket, a mi világunkat,

s nemcsak az év utolsó hónapját, a decembert.

A vázoltak csak töredékei azoknak az ötleteknek, amelyeket talán a környezetünk is segítségképp tud adni nekünk, inspirálni tud minket. Sokszor nagyon kis dolgokkal, lépésekkel tudunk nagyon szépet felépíteni, alkotni, meghitt pillanatokat teremteni.

Utóiratként egyik önkéntesünk mondatát hagyom itt, azért, hogy senkinek ne legyen lelkiismeret-furdalása, ha elsőre az a kérdés merül fel, hogy mivel ajándékozza meg saját magát, mert ezek az ajándékok kellenek, jót tesznek nekünk, ilyen ajándékról ír Orsi önkéntesünk is:

„Az a vicces az ajándékozással, hogy ilyenkor magamat is meg szoktam ajándékozni az egész évi munkámért: írok egy hála-levelet és megköszönöm ezt az évet és a sok jó dolgot, ami velem történt.” (A. O.)