Teljes gőzzel startolt a 2021, mindannyian várunk valamit ettől az évtől: az újévi hírfolyamban görgőzve az ismerőseim nagyrésze „jobb”, „szebb”, „boldogabb” évet kívánt, és feltételezem, ennek köze van ahhoz, hogy a 2020-as világszintű történések tényleg sok keretet szabtak és rengeteg kihívás elé állítottak bennünket és családjainkat. Bár igaz, már eltelt néhány nap ebből az új évből, ha még nem tettétek meg eddig, épp itt az ideje belevágni: tervezzétek meg együtt a gyerekekkel ezt az évet, és tekintsetek vissza együtt 2020-ra. Hogy miért? A januári blogbejegyzésünkből ezt tudhatod meg: hogyan és miért tervezzünk együtt a gyerekeinkkel?

Új év: tervezzünk együtt! De hogyan?

Persze fontos itt megjegyezni, hogy tervezni nem csak januárban lehet, hanem bármikor: amikor valami változás áll be az életünkbe, és hirtelen kezdenénk pánikhangulatba kerülni, hatalmas segítség lehet leülni, és alaposan végiggondolni, mi történt és mi lesz ezután, legyen az mondjuk egy országos kijárási korlátozás, vagy egy iskolán belüli vagy online bántalmazási ügy, ami érinti a családunkat. Igen, bár első ránézésre úgy tűnik, nem kapcsolható direkt módon a tervezés, mint tevékenység az iskolai bántalmazás megelőzéséhez, valójában úgy gondolom,

az a gyermek, aki megtanul visszatekinteni az elmúlt időszak eseményeire és képes előrelátóan tervezni, számtalan helyzetben fel tudja találni magát,

az egészen hétköznapi dolgoktól kezdve, akár az iskolán belüli problémákig. Aki rendszeresen tervez, képes jövőorientált szemlélettel tekinteni a körülötte zajló eseményekre, fejlődik a kreativitása, a problémamegoldó-készsége, a magabiztossága, a közös tervezés pedig az együttműködési készséget, a meghallgatás készségét, az alkalmazkodókészséget és még számos alapvető szociális készséget helyez előtérbe, amire talán nem is gondolnánk. A közös, családi tervezés növeli a gyermekek önbecsülését, biztonságérzetet ad, és maga a folyamat az önreflexiós készség fejlesztése szempontjából sem elhanyagolható. Megtanulni tervezni, vagy legalábbis ezt a szemléletet erősíteni fontos: arra mutat rá, hogy

a nehéz helyzetből is van lehetőség kimozdulni, és bármikor leülhetünk, átbeszélhetjük együtt, kitalálhatjuk a megoldást vagy a lehetséges forgatókönyveket, és ha szükséges, újratervezhetünk.

De hogyan is tervezzünk? Rengeteg módszer van, amit alkalmazhatunk, sőt mi is kidolgozhatunk saját, számunkra megfelelő technikákat. Az évek alatt mindig változatos utakon indultam, amikor az előttem álló évvel való szembenézés és az elmúlt évemre való visszatekintés került fókuszba az életemben, és gyakran ösztönösen alkalmaztam olyan módszereket, amelyeket akkor talán még meg sem fogalmaztak, mint konkrét módszer. Néhány alkalmazható módszert gyűjtöttem össze, amit közösen kipróbálhattok, ha még idén nem terveztetek együtt.

Viszont semmiképp se szabjatok határt elképzeléseiteknek, a gyűjtemény inkább segítsen a saját, legmegfelelőbb módszer megtalálásában, mintsem korlátozzon.

Még mielőtt nekiláttok a közös tervezésnek:

  1. Tűzzetek ki egy olyan időpontot, ami a család minden tagjának, aki részt vesz a tervezésben, megfelel.
  2. Egyezzétek meg, legalább mennyi időt szántok erre a közös programra, és ehhez mindenki tartsa magát. Legalább 30 perc szükséges, de módszertől függően lehet ez több idő is, viszont vegyétek figyelembe, hogy a gyerekekkel közösen terveztek – ha szükségük van rá, mindenképp kalkuláljatok be szüneteket is a folyamatba, és ne legyen maratoni program, mert elveszítheti a varázsát.
  3. Készítsétek elő a szükséges eszközöket, hogy a közös munka kezdetén mindenki teljesen a feladatra tudjon fókuszálni, és ne színes papírért vagy radírért rohangásszatok a lakásban.
  4. A folyamat elején egyezzetek meg a legfontosabb szabályokban, ami a közös tervezés folyamatában elengedhetetlen: legyen mindenki őszinte, senki ne minősítse más ötletét vagy elképzelését, legyen mindenki nyitott és együttműködő, a folyamatba mindenki vegyen részt.
  5. Hangsúlyozzátok ki közösen a tervetek legeslegfontosabb szabályát: ez a terv rugalmas, puha, gyúrható, újjáformálható, az újratervezésnek a lehetősége mindig benne kell legyen.

Egyébként a tervezés maga számtalan formát ölthet: én a közös, családi tervezésre fektettem a hangsúlyt a fentiekben, de természetesen egyéni formában kivitelezve is pont ugyanolyan hasznos. De akkor lássuk végre azt az összeállítást.

1. Álmaink vázája – üzenet a palackban

Na, nem egy olyan váza ez, amit meg szeretnénk vásárolni, mert még nincs a polcunkon, hanem egy váza, amibe álmok kerülnek. Már amikor meghallottam ezt a történetet, tudtam, hogy ezzel kell kezdenem a sort, annyira megtetszett. Kolléganőm férje mesélte, hogy amikor kisgyermekek voltak, minden év elején együtt leültek, és a család minden tagja felírta egy szép papírra, mire vágyik, mit szeretne az elkövetkező évben, vagy épp mik a céljai. A papírokból hengerek készültek, csinos masnival átkötve, majd beletették a vázába, ami egész évben a szekrény tetején állt. Év végén vagy a következő év elején ismét lekerült a váza a szekrény tetejéről, kibontották az irományokat, és együtt tekintettek vissza az eltelt évre. Ez a módszer működhet egy családi befőttesüveggel vagy egy palackkal is, de akár egy családi vágynapló is készülhet a folyamat során. Legyetek kreatívak!

2. Gondolattérkép (mindmap)

Számtalan területen alkalmazható, elsősorban tanulási módszer, de én kifejezetten kedvelem, amikor bonyolult projekteket kell átláthatóvá tenni, hogy biztosan ne feledkezzek el feladatokról, lépésekről, ötletekről. Mivel egy év alapvetően eléggé bonyolult projekt tud lenni, véleményem szerint egy gondolattérkép elkészítése az új év elején nagyon hasznos, arról nem is beszélve, hogy irtó izgalmas maga az elkészítési folyamat is. A papírlapunk közepére felírjuk, hogy 2021, esetleg kiemelünk egy kulcsmondatot, amit a legjobban szeretnénk az egész évünk folyamán, és ebből a központi elemből ágaznak majd ki minden irányba az életünk egyes területeit, amelyek hozzá fognak járulni ahhoz, hogy a papír közepén szereplő legfőbb gondolatunk megvalósulhasson. A papírlapot érdemes fekvő irányban tartani, mert ez elősegíti a szabad gondolkodást, használjatok színeket, ábrákat, kulcsszavakat, és ha betelt a papír se álljatok meg, ragasszatok mellé újabbakat. Itt egy rövid videó is megnézhető egy hasonló folyamatról, de az Instagramon #mindmap hashtaggel és Pinteresten is számtalan inspiráló gondolattérképbe botolhattok. Ne szabjatok határt saját elképzeléseiteknek!

3. Idővonal (timeline)

Egy projekttervezési módszer újragondolva. Főként a tevékenységek időrendi sorrendbe való rendezésére alkalmas, de az évünk megtervezésében is segíthet, izgalmas utat építhetünk fel magunknak a segítségével. Felkerülhetnek rá konkrét, már előre tudott dátumok, események, de olyanok is, amit szeretnénk, ahová el szeretnénk utazni például a nyáron. Egy másik színnel, jellel feltüntethetjük rajta az álmainkat, vágyainkat is, de gyakorlatilag felkerülhet bármi, csak a képzeletünk szabhat határt neki. Készíthetjük egy A3-as vagy nagyobb papírra, ahol egy kanyargós, hosszú vonal jelképezi majd magát az évet, de akár hosszú papírsáv is lehet az alapja, mint itt (igaz, ez nem évtervezésről szól, de a módszer ugyanaz).

4. Álomkollázs

Az évtervező fotókollázs alapja, hogy miután vázlatot készítünk közösen, mit is szeretnénk ebben az évben, hogy megvalósuljon, mik a terveink, minden egyes vágyunk, elképzelésünk mellé keresünk egy olyan fotót, ami tetszik nekünk, és amiről egy csapásra eszünkbe jutnak azok a dolgok, amik a vázlatban szerepelnek. Ezek a képek lehetnek konkrétak (például fotó az országról, ahová el szeretnénk jutni), de akár szimbolikusak is. Az elkészült kollázst kinyomtathatjuk, és kitehetjük a lakásban, egy jól látható helyre, így bármikor, amikor ránézünk, eszünkbe jutnak elképzeléseink, anélkül, hogy egy szó is rá lenne írva. Az én tavalyi álomkollázsom egyik oldala (mert volt neki több is) így nézett ki, nektek lehet nem mond semmit, de számomra sokatmondó, és ennek a módszernek pontosan ez a szépsége.

Nagyon szép fotókat találhattok a kollázsotokhoz a www.unsplash.com , www.pixabay.com , www.pexels.com oldalakon. A kollázskészítés egyébként az elmúlt évre való visszatekintésnél is kiválóan alkalmazható: ebben az esetben saját fotókat válogathattok, hogy így összegezzétek az éveteket.

5. Évtervező füzetek

Ma már sok, ingyenesen elérhető évtervezővel is találkozhattok, ezek nagyon jó alapul szolgálhatnak, akár egy hasonló, a családdal közösen kitölthető tervező elkészítéséhez. A https://yearcompass.com/hu/ oldalon megtalálod például a YearCompass-t, ami „egy ingyenes füzet, amely gondolatindító kérdésekkel és gyakorlatokkal segít lezárni az előző éved és megtervezni a számodra ideális következőt.” A hasonló munkafüzetek nagyon jó ötleteket adhatnak, hogy egy családi, közös, saját magatok által megfogalmazott kérdésekre válaszoló összeállítást készíthessetek.

Az ötletek sorát még lehet folytatni, sőt tudom, ti magatok fogjátok kitalálni a családotok számára legmegfelelőbb módszert, amit imádni fogtok, aminek elkészítésébe majd szívesen becsatlakozik mindenki. Lehet, hogy nem valósul meg minden, lehet, hogy kicsit más értelmezésben jelennek meg az év elején vázolt terveitek majd az év folyamán, lehet, hogy a tervetek bekerül a szekrénybe és meg is feledkeztek róla egész évre. De véleményem szerint maga a folyamat, a közös munka, a közös tervezés lesz az, ami a legnagyobb löketet tudja adni nektek erre az évre, így 2021 elején. És ha közeledik az év vége: poroljátok le bátran azt a rajzot, vegyétek ki a fiókból a kis füzetet, amibe alkottatok, és ne felejtsetek el visszatekinteni mindarra, ami veletek történt. Legyen egy csodákkal, mosolyokkal, örömmel, egészséggel, kalandokkal és boldogsággal teli évetek!