Project Description

Nagy Erőd Kihívás

Az Erőd – Iskolai erőszakmegelőző program „levelezős” játéka a 2020-2021-es tanévre

Ahhoz, hogy a jelenlegi iskolai előírásokhoz és szabályozásokhoz alkalmazkodni tudjunk, és hogy az Erőd – Iskolai erőszakmegelőző programba bekapcsolódó gyerekekkel valamilyen formában, biztonságos módon mégis játszhassunk a világjárvány nehézségei ellenére a 2020-2021-es tanévben is, elindítottuk a Nagy Erőd Kihívást.

A bekapcsolódó osztályok tanulói egy kreatív matricagyűjtő füzetkét, egy „hadtérképet” kapnak, amelyen 16 település van feltüntetve. Ennek a 16 településnek, a 16 nagyon fontos erődünknek a felszabadításáért dolgozhatnak az év folyamán: összesen 16 egyénileg elvégzendő feladattal szerezhetik meg egy-egy település matricáját. Ezek a települések egyébként azok a települések, ahol az Erőd – Iskolai erőszakmegelőző program foglalkozásai zajlanak 2019 szeptembere óta, ami azért is izgalmas, mert így a gyerekek láthatják, még hol, melyik településeken vannnak „erődeink”, kis csoportjaink, akikkel dolgozunk.

A feladatok az önismeretről, mások és saját maguk elfogadásáról, saját erőforrásaik, erősségeik feltérképezéséről, mások erősségeinek, értékeinek elismeréséről, a kis közösségeikről, a düh megfelelő kezeléséről szólnak, s mindeközben az önreflexiót fejlesztik. A játék során nagyjából kétheti rendszerességgel kapnak feladatot a gyerekek, amit a „titkos futáraink” visznek el az iskolákba, az elvégzett feladatokat pedig a Nagy Erőd Kihívás postaládájába dobva juttathatják el nekünk. Bárki, bármikor bekapcsolódhat, és visszamenőleg is elvégezhet minden feladatot, amit mi utólag értékelünk, eljuttatva a játékosnak az elvégzett feladatokért cserébe járó matricákat és kitüntetés csillagokat (minden négy elvégzett feladatra a matricák mellett egy extra kitüntetés is jár). A cél a matricák összegyűjtése és a kitüntetések megszerzése, de valójában egy olyan egyéni feladatsorral való megismerkedés, amelynek elvégzésével a gyerek a matricákon és csillagokon túl sokkal többet nyer: a játék alatt személyisége fejlesztésére, saját maga és környezete jobb megismerésére alkalmas feladatokat végez el, és saját magára, saját érzéseire, gondolataira fordíthat egy kis időt a napi teendői mellett.